Wat kan acupunctuur doen tegen een tenniselleboog?
Een tenniselleboog (epicondylitis lateralis) komt vrij veel voor en is pijnlijk, maar met acupunctuur is er iets tegen te doen.
De pijn in de elleboog ontstaat vaak door overbelasting. Dat kan door het spelen van tennis zijn, maar kan zeker ook op andere manieren ontstaan. Bijvoorbeeld door herhaaldelijk en lange tijd dezelfde soort beweging te maken met de arm.
De pijn ontstaat op de plek waar de onderarmspieren vastzitten aan de elleboogknobbel. Als deze spier overbelast wordt, dan ontstaan er kleine scheurtjes in de pezen en kan er een peesontsteking onstaan. Duurt de overbelasting langer dan kan dit helaas dus resulteren in een tenniselleboog. De pijn zit aan de buitenkant van de elleboog en straalt vaak door naar de onderarm en pols. Dagelijkse handelingen kunnen dan al pijn doen, zoals een doek uitwringen of iets oppakken. Ook kan krachtverlies optreden. Een tenniselleboog kan lang duren. De duur varieert van enkele maanden tot twee jaar.
Acupunctuur en behandeling van chronische pijn en ontstekingen
De behandeling van chronische pijn en ontstekingen met acupunctuur gaat al vele eeuwen terug. Vanuit de traditionele Chinese geneeskunde wordt acupunctuur (en ook andere methoden) gebruikt om pijn te verlichten en ontstekingen te verminderen. Bijvoorbeeld ontstekingen die verband houden met schouderpijn, kniepijn, heuppijn, nekpijn, een verstuikte enkel of voetpijn, maar dus ook bij een tenniselleboog. Vanuit de Chinese geneeskunde gebruikt men meerdere methoden om pijnaandoeningen te behandelen, bijvoorbeeld met behulp van acupunctuur, electro acupunctuur, moxa, cupping en tuina. Maar ook adviezen op het gebied van lichaamsbeweging en Chinese kruiden maken deel uit van een acupunctuurbehandeling. Zo’n meervoudige benadering kan zeer effectief zijn om zo de pijn op korte termijn te verminderen en op lange termijn het weefsel helpen te genezen door onder andere het verbeteren van de bloedcirculatie met acupunctuur.
Ervaringen acupunctuur en tenniselleboog
Wie kan er beter uitleggen wat acupunctuur doet bij een tenniselleboog dan iemand die het zelf heeft ervaren?
Mark (41) kwam bij AKI in Scheveningen met veel pijn aan zijn elleboog. Hij had al ongeveer een half jaar last van zijn elleboog en deze was door de huisarts gediagnosticeerd als een tenniselleboog. Rust houden had niet veel geholpen en Mark vertelde dat hij rust houden ook lastig vindt. Aan de ene kant omdat Mark een drukke baan heeft waarbij hij vaak achter een laptop werkt. En aan de andere kant omdat hij fanatiek fitnesst. Zo was de tenniselleboog vermoedelijk ook door een combinatie van factoren ontstaan. Zwaar trainen, achter een scherm werken en bij pijn toch doorgaan met trainen en achter een computer in de verkeerde houding blijven zitten. Mark moest dus echt rust houden en tijdelijk stoppen met fitnessen. Uiteindelijk kwam Mark bij de fysiotherapeut terecht. Via haar kwam Mark ook naar AKI om een mooie combinatie met acupunctuur te creëren.
Mark zijn ervaring met acupunctuur
“ Ik liep al een tijd rond met de tenniselleboog en deed trouw mijn oefeningen van de fysiotherapeut. Ook had ik meerdere malen dry needling geprobeerd. Dit hielp wel, maar het effect was helaas niet blijvend. Omdat voor mij fitness en mijn werk heel belangrijk zijn, greep ik alles aan om zo snel mogelijk van die tenniselleboog af te zijn zodat ik weer aan de slag kon. Zo kwam ik bij AKI in Scheveningen terecht.”
Effect acupunctuur bij Mark
” Al gelijk de eerste keer merkte ik effect van de acupunctuurbehandeling. De scherpte van de pijn nam af en er gebeurde iets heel raars, de pijn verplaatste namelijk meer van mijn elleboog naar mijn onderarm. Doordat dit gebeurde wist ik zeker dat acupunctuur effect had. Hoe kan het anders dat de pijn letterlijk tijdens de eerste behandeling veranderde en verplaatste? En zo ging het elke keer, de pijn nam af en ik kon mijn elleboog stap voor stap weer meer en beter gebruiken zonder iedere keer die heftige pijn te voelen.
Na meerdere acupunctuurbehandelingen en mijn oefeningen van de fysiotherapeut ben ik zo goed als van mijn tenniselleboog af. Ik voel wel dat er iets gezeten heeft en ik doe voorzichtig, maar ben weer rustig aan begonnen met fitness. Nog niet te zwaar, maar ik kan weer schouder- en bicepsoefeningen doen met dumbells. Dat was voorheen niet meer mogelijk omdat het veel te veel pijn deed. Een glas water van tafel optillen was in die tijd al te zwaar. Ook werk ik weer gewoon en voel me ontspannen en energiek. Dat laatste is overigens een prettige bijkomstigheid van acupunctuur!”
Onderzoek naar beste therapie tenniselleboog
Uit onderzoek blijkt dat acupunctuur de meest effectieve behandelmethode is bij een tennisarm en dus eerste keus. Mits uiteraard uitgevoerd door een goed opgeleide therapeut.
Maak dus snel een afspraak bij AKI Acupuncture & Balance en blijf niet langer met die pijn in je elleboog door lopen.
0 Reacties