Tips voor gezonde voeding opvolgen betekent ook keuzes maken… Die keuzes zijn tegenwoordig echter niet meer zo gemakkelijk als vroeger. Moet ik intermittent fasten? Eten volgens Paleo of Keto? Of is een Blue zone dieet het helemaal? Wat is het beste dieet? Waar voel ik me het beste bij en wat is het allergezondst?
De realiteit is dat er op dit soort vragen eigenlijk geen eenduidig antwoord te geven is. Want het antwoord op wat het best past verschilt per persoon. Dat is precies hoe de Chinese voedingsleer werkt. Voeding stem je af op jouw situatie. Afstemmen op wat voor jou goed is om in balans te zijn. Zodat je je fit en gezond voelt. Hieronder geef ik tips met wat algemene uitgangspunten uit de Chinese voedingsleer.
De Chinese voedingsleer staat in verbinding met de natuurlijke processen in de natuur.
Net als eb en vloed, dag en nacht, zomer en winter kennen wij ook fasen in de dag en nacht. Dit noemen we ons bioritme. Dit bioritme is eigenlijk gesymboliseerd in de Chinese klok. De Chinese klok gaat namelijk uit van bepaalde orgaansystemen die gedurende een bepaald moment energetisch sterker van Qi worden voorzien.
Als we kijken naar de aanmaak van Qi is de tijd tussen 7:00 en 9:00 uur van belang en ook de tijd tussen 9:00-11:00 uur. Dit zijn namelijk de periodes dat de maag en de milt energie erg sterk zijn volgens de Chinese klok. Deze organen zorgen dan samen onder andere voor de omzetting van een voedzaam ontbijt naar energie (Qi) voor de rest van de dag. Het is dus eigenlijk heel logisch om tussen 7:00 en 9:00 uur een ontbijt te nuttigen want dan is de energie van de maag het sterkst. Klaar dus om aan de slag te gaan met je ontbijt en uiteindelijk om te zetten in Qi.
De maag en de milt worden samen ook wel ‘het verteringsvuur’ genoemd in de Chinese geneeskunde. Dit wordt ook wel eens vergeleken met een koekenpan met een vuur eronder. De koekenpan is de maag waar het eten in wordt opgenomen. Het vuur is vervolgens de milt die zorgt voor een stevige verbranding onder de pan. De maag en milt staan voor meer dan alleen de anatomische organen. Je kunt het zien als een compleet systeem met allerlei functies. Voor dit verteringsvuur is het van belang dat voeding makkelijk opgenomen wordt.
Warme voeding wordt makkelijk opgenomen omdat het verteringsvuur niet eerst door koude voeding wordt geblust. Als het verteringsvuur verzwakt door bijvoorbeeld het ontbijt over te slaan of door veel koude voeding te eten of drinken, dan raakt het op den duur verzwakt. Je kunt hierdoor op termijn last krijgen van vermoeidheid, kouwelijkheid, verminderde eetlust of bijvoorbeeld een opgeblazen gevoel met alle gevolgen van dien.
De huidige Westerse dieet- en voedingstromen zijn hoofdzakelijk gericht op wat het product biedt, uitgedrukt in allerlei waardes. Hoeveel calorieën zitten er in? Welke vitamines en mineralen zitten er in en waar is het dus goed voor? Goed voor je spieren, voor je geheugen? Wat is het vetgehalte?
Door op deze manier te kijken is het veel minder van belang wie het eet of drinkt. Het zou namelijk voor iedereen dezelfde uitwerking moeten hebben. Maar hoe kan dat eigenlijk? We zijn allemaal anders, op veel gebieden.
Dit is anders in de eeuwenoude Chinese voedingsleer. Deze voedingsleer maakt onderdeel uit van de traditionele Chinese geneeskunde. Net als acupunctuur, kruidenleer, tuina en Qigong.
In de traditionele Chinese geneeskunde kijkt men naar de mens als uniek persoon in relatie tot zijn omgeving. Geen mens is gelijk en elke behandeling is dus maatwerk. De Chinese geneeskunde stemt af op het individu en op de individuele gezondheidstoestand. Zo is het ook voor een groot deel met voeding. De totale werking van het voedingsmiddel op de mens staat centraal. Niet zozeer de hoeveelheid vitamines, mineralen of calorieën.
Jij hebt het misschien snel koud of juist warm, terwijl niemand om je heen snapt waar je het over hebt. Of je hebt last van opvliegers, ineens een warmte-aanval vanuit het niks. De een kan niet slapen als hij na 18:00 uur nog koffie drinkt, de ander krijgt een opgeblazen gevoel na het eten van brood. En ga zo maar door….
Zoals gezegd hebben voedingsmiddelen vanuit de Chinese voedingsleer ook bepaalde thermische eigenschappen. Voeding met hete of warme eigenschappen zoals koffie, peper of gember, hebben de eigenschap om te stijgen en te verhitten. Als jij al veel last hebt van hitte en dit soort voedingsmiddelen teveel neemt, dan kan dit bijvoorbeeld irritatie versterken en ook ongeduld. Bovendien zorgt teveel hitte voor uitdroging. Als jij als vrouw in de overgang bent en last hebt van opvliegers en droogte, dan zijn voedingsmiddelen met hete of warme eigenschappen juist niet verstandig om teveel te eten of drinken.
Koude voeding bemoeilijk over het algemeen de vertering. Als je veel koude ervaart dan kan je dit soort voedingsmiddelen beter niet te veel eten en al helemaal niet in de koude seizoenen. Smoothies, sap, ijskoude dranken en veel fruitsoorten hebben koude eigenschappen en blussen het verteringsvuur. Als je probeert af te vallen zal dit moeite kosten als je veel koude voedingsmiddelen neemt. Het lichaam heeft moeite met het opnemen.
Daarnaast kan voeding ook een verslijmende werking hebben in het lichaam, ook wel damp genoemd. Damp vertraagt de spijsvertering en heeft invloed op de Qi stroom. Ook hier speelt de milt energie weer een belangrijke rol. Het lichaam probeert de damp kwijt te raken door bijvoorbeeld een loopneus of oedeem. Bij teveel damp kan het zijn dat je regelmatig verkouden bent, een hoofd vol watten ervaart, plakkerige ontlasting hebt, last hebt van overgewicht en ga zo maar door.
Om een beeld te geven van de thermische eigenschappen van voedingsmiddelen hieronder een kort overzicht:
Warm
Neutraal
Koel
Koud
Tot slot, als je meer wilt weten over eten volgens de Chinese voedingsleer kun je in dit mooie boek van Jutta Koehler leuke recepten vinden en duidelijke uitleg over deze leer. Je kunt ook deze DVD serie bestellen met 6 lessen en werkboek van Anna van der Vlies.
Of maak een afspraak bij AKI in Den Haag, dan kijken we samen naar je voedingspatroon. Voeding en lifestyle maken sowieso een belangrijk onderdeel uit van de traditionele Chinese geneeskunde en dus ook van acupunctuur. Tijdens de behandelingen komen voeding en lifestyle dus altijd aan bod. Tips over gezonde voeding dragen mooi bij aan duurzaam resultaat.
Acupunctuur kan jou helpen tijdens de zwangerschap, maar ook ervoor en na de zwangerschap. Of…
Bekijk reacties
Goed te zien dat er regelmatig iets nieuws te lezen is op de site van AKI.
Fijn dat er nu een blog is over voeding.
En ook super goed uitgelegd en uitgediept!
Ik ga daar zeker voor mezelf iets mee doen.
Bedankt AKI!
Beste Bloem,
Wat leuk om te horen. Ik doe mijn best 😊
Tot ziens weer!
Hartelijke groet,
Mandy/ AKI
Heel interessant stuk. Wil ik zeker iets mee doen. Weet alleen niet goed hoe.
Hoi Aad,
Dank voor je reactie. Goed om te horen!
Laten we binnenkort even contact hebben over hoe je hier zelf mee aan de slag kunt.
Dan kunnen we echt inzoomen op jouw specifieke situatie en welke voeding daar het beste bij past.
Tot snel!
Groeten,
Mandy
Hoi, jij ook weer bedankt voor de reactie en ik hoor het wel. Want het lijkt me heel leuk en goed om hier mee aan de slag te gaan.
Groeten, Aad
Leuk om te horen, Aad! Tot snel dan!