Wat is Qi?

Simpel gezegd is Qi levenkracht of vitale energie. Het begrip is echter lastig exact te vertalen. In het lichaam is Qi datgene wat ons doet leven, onze energie. Alle activiteiten zijn eraan te danken. Bewegen, verteren, voortplanten, denken, ademhalen, voelen etc.
Qi een onzichtbare kracht die alleen kenbaar is door de effecten die het heeft. Het is niet zichtbaar of meetbaar en daarom ook moeilijk te begrijpen. Bergen die ontstaan, bossen die groeien, rivieren die stromen zijn allemaal manifestaties van Qi.
In het lichaam is er Qi wanneer een hart klopt en er een warme ademhaling is. Dan is er leven. Als het hart stopt met kloppen en het lichaam koud voelt dan is de Qi niet meer aanwezig en is er geen leven meer.

Wat zijn meridianen?

Meridianen lopen als langgerekte energiebanen door het lichaam. Elk eindpunt van een bepaalde meridiaan is het beginpunt van een andere meridiaan. Door de meridianen circuleert continu Qi en dit vormt onze energiehuishouding. Er zijn o.a. twaalf hoofdmeridianen die elk een relatie hebben met een bepaald orgaan. Op bepaalde specifieke punten van de meridianen liggen de acupunctuurpunten. De punten zijn onder te verdelen in verschillende categorieën  met een bepaalde werking. Daarnaast heeft elk acupunctuurpunt zelf ook specifieke effecten. 

meridianen qi aki den haag

Bloed en vloeistoffen in het lichaam

Alle functies en processen in het lichaam zijn van elkaar afhankelijk. Ze genereren en reguleren elkaar. Qi staat ook niet op zichzelf en wordt onder meer gezien als de moeder van bloed. Qi zorgt ervoor dat bloed stroomt en bloedt voedt op haar beurt Qi. Bloed betekent in de Chinese terminologie iets anders dan in het westen. De belangrijkste functie van bloed is voortdurend circuleren door het lichaam met als belangrijkste taak het lichaam voeden en gezond houden. Ook bevochtigt bloed verschillende lichaamsdelen. 

Er kan een disbalans ontstaan, bijvoorbeeld een tekort aan bloed of een stagnatie van bloed. We noemen het een tekort als een bepaald orgaan of het lichaam te weinig gevoed wordt door het bloed. Iemand kan dan bleek zien, mat, duizelig zijn of een droge huid hebben. Een stagnatie betekent dat het bloed obstakels tegenkomt en niet vloeiend stroomt. Dit gaat vaak gepaard met felle pijnscheuten. In deze video kun je zien hoe acupunctuur werkt.

Daarnaast spelen de vloeistoffen een rol. Het gaat hier om alle vloeistoffen in het lichaam behalve bloed. Dus zweet, tranen, urine en maagsappen. De belangrijkste taak van vloeistoffen is om het lichaam vochtig te houden. Als er te weinig vocht is merk je dat aan droge lippen, droge huid of droge ogen. 

Gerelateerde artikelen

AKI What's App

AKI What's App

Snel contact met Mandy

I will be back soon

AKI What's App
Hallo, dank voor je interesse in acupunctuur! Ik ben op dit moment mogelijk bezig met een behandeling, maar zal je berichtje zsm beantwoorden!
WhatsApp