Home » Blogs » Stoppen met roken » Stoppen met roken zonder ontwenningsverschijnselen? Acupunctuur helpt!
aki den-haag stoppen roken

Stoppen met roken zonder ontwenningsverschijnselen? Acupunctuur helpt!

door | 12 feb, 2021 | Stoppen met roken

Voordelen acupunctuur bij stoppen met roken

Het grote voordeel van de inzet van acupunctuur tijdens ‘stoppen met roken’, ligt vooral op het vlak van ontwenningsverschijnselen. Door acupunctuur kunnen ontwenningsverschijnselen verminderen of helemaal verdwijnen. En dat is geen overbodige luxe in deze zeer lastige periode. Door acupunctuur in te zetten in de afkickfase is het makkelijker om echt door te zetten en vol te houden. Het maakt het hele proces gewoonweg minder zwaar. En wie wil dat nou niet?

Gevolgen van roken

Je hoeft maar te googlen op de gevolgen van roken en je weet genoeg. Roken is slecht. Het verhoogt o.a. de kans op (long) kanker, is de belangrijkste oorzaak voor het ontstaan van COPD , verhoogt de kans op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 etc. Daarnaast sterven rokers gemiddeld 10 jaar eerder dan niet-rokers, kan roken leiden tot verminderde vruchtbaarheid en ga zo maar door.
De meeste mensen die roken willen dan ook graag stoppen. Maar door de sterke ontwenningsverschijnselen is dit makkelijker gezegd dan gedaan.

Acupunctuur in de strijd tegen roken

De Chinese geneeskunde gaat o.a. uit van Qi (energie) circulatie door meridianen in het hele lichaam. Meridianen vormen een complex netwerk waardoor Qi stroomt en organen, ledematen en zintuigen aan elkaar verbindt.
Bij langdurig roken zorgt dit o.a. voor droogte in de longen waardoor ook de Jinye (vloeistoffen) worden ingedroogd. Dit zorgt voor slijm en blokkeert de luchtwegen waardoor de Qi niet meer in staat is vrij te stromen. Dit resulteert in hoest, droge mond, droge neus en hoesten met geel kleverig slijm om een paar voorbeelden te noemen. En minder Qi zorgt voor vermoeidheid.

stoppen met roken zonder ontwenningsverschijnselen aki acupunctuur den haag

 Acupunctuur richt zich zowel op de lichamelijke als geestelijke ontwenningsverschijnselen. Aan de ene kant wordt Qi opnieuw in beweging gezet door het slijm bijvoorbeeld op te lossen. Hierbij gebruik ik acupunctuurpunten met specifiek die functie. Daarnaast stimuleer ik tegelijkertijd ook de longenergie waardoor je je energieker en vitaler voelt.
Aan de andere kant gebruik ik acupunctuurpunten die de geest kalmeren en de onrust verminderen. Hierdoor voel je je bijvoorbeeld minder snel geïrriteerd en minder zenuwachtig. Acupunctuur zorgt ook voor het sneller afvoeren van gifstoffen, zoals nicotine. Niet onbelangrijk, aangezien nicotine een verslavende stof is.
Er is veel geschreven over de invloed van acupunctuur op de werking van de hersenen en op neurologische en psychische aandoeningen. Beïnvloeding van dit soort processen is een manier om verslavingsgedrag te verminderen.
Er bestaat in de acupunctuur zelfs een speciaal ‘stoppen met roken acupunctuurpunt’. Dit punt ligt op de pols aan de duimzijde.

Motivatie

Wilskracht van binnenuit is onmisbaar in deze afkickfase. Je moet dus zelf echt gemotiveerd zijn om dit traject te laten slagen en voor de rest van je leven een niet-roker te zijn. Je moet bij wijze van spreken bereid zijn om je allerlaatste pakje sigaretten aan mij te geven en er nooit meer één op te steken. Alleen met motivatie kan acupunctuurbehandeling echt succesvol zijn, met blijvend resultaat.

 

Onderzoek en bewijs

Er is veel onderzoek gedaan naar de effectiviteit van acupunctuur op verslavingen. Een aantal hiervan is overwegend positief. Bewijs dat acupunctuur daadwerkelijk helpt bij stoppen met roken is echter wisselend.
Toch wordt acupunctuur al jaren ingezet in afkickklinieken als aanvullend bij de hoofd behandelmethoden. Dit vloeit o.a. voort uit het NADA protocol, Nationale Acupuncture Detoxification Association, voor oor-acupunctuur. Dit was in de jaren 70 in eerste instantie bedoeld voor drugsgebruikers en werd later ook ingezet voor roken, alcohol en andere genotsmiddelen.
Acupunctuur is zeker geen wondermiddel. Je motivatie is zoals gezegd bij stoppen met roken zeer belangrijk. Uit dit onderzoek blijkt dat de effecten in ieder geval 5 jaar aanhouden bij gemotiveerde mensen die met behulp van acupunctuur zijn gestopt.
Wat in ieder geval vast staat is dat zeer veel ex-rokers je zijn voorgegaan en met behulp van acupunctuur voor altijd van het roken af zijn.

 

stoppen met roken voordelen acupunctuur aki den haag

Behandelingen

Gemiddeld zijn 5-7 acupunctuurbehandelingen nodig om succesvol van het roken af te komen. Deze behandelingen bestaan uit normale reguliere behandelingen waarbij ik acupunctuurnaalden in het lichaam plaats. Naast deze behandelingen plaats ik ook verblijfsnaaldjes of zaadjes in het oor die je zelf 3-5 keer per dag mag stimuleren.
Bij Acupunctuur & behandeling kun je meer lezen over de tarieven van AKI Acupuncture & Balance in Den Haag. Ook vind je hier wat je bij een behandeling kunt verwachten.

Wordt stoppen met roken met behulp van acupunctuur vergoed door de verzekeraar?

Acupunctuur valt bij de meeste zorgverzekeraars onder de aanvullende verzekering. De kosten worden dan gedeeltelijk of helemaal vergoed. De vergoedingen van 2023 kun je hier bekijken.
Acupunctuurbehandeling gaat sowieso niet ten koste van het eigen risico. Een fijne bijkomstigheid.

“ 3 months from now, you will thank yourself.”

 

Over Mandy Hopman

Mijn missie is om mensen te helpen zo snel en zo goed mogelijk van hun klachten af te komen zodat ze weer kunnen genieten van het leven. Met mijn blogs hoop ik daar alvast een kleine bijdrage aan te leveren.

Gerelateerde artikelen

Geen resultaten gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AKI What's App

AKI What's App

Snel contact met Mandy

I will be back soon

AKI What's App
Hallo, dank voor je interesse in acupunctuur! Ik ben op dit moment mogelijk bezig met een behandeling, maar zal je berichtje zsm beantwoorden!
WhatsApp
Tweet
Share
Share
Pin