Wat is Traditionele Chinese Geneeskunde?

Traditionele Chinese geneeskunde is een verzamelnaam voor een aantal Chinese geneeswijzen. Acupunctuur maakt hier ook onderdeel van uit. Men gaat hierbij uit van het holistische principe dat de mens niet los kan worden gezien van zijn omgeving. Bovendien worden lichaam en geest als één gezien. Dat wil zeggen dat lichamelijke, emotionele en geestelijke processen elkaar voortdurend beïnvloeden. Een disbalans op een van deze gebieden beïnvloedt andere gebieden of processen. Dit kan vervolgens zorgen voor ziekte of pijn.
Traditionele Chinese geneeskunde is al meer dan 2500 jaar oud en wordt over de hele wereld toegepast. De Huang-Di Nei Jing, of het klassieke geschrift van de Gele Keizer, is de bron van de Chinese medische theorieën. Dit boek wordt ook wel de bijbel van de Chinese geneeskunde genoemd.

Het basisprincipe is balans

Het basisprincipe van traditionele Chinese geneeskunde is ‘balans’ of evenwicht tussen yin en yang. Yin staat onder andere voor materie, donker, koud, naar binnen gericht, voedend enzovoort. Yang staat voor beweging, actie, warm, naar buiten gericht enzovoort. Yin en Yang zijn tegengestelden, maar ook elkaar aanvullende elementen. Ze zijn dus allebei even hard nodig.

yin yang aki acupunctuur

In dit principe speelt Qi bovendien een belangrijke rol. Qi wordt kort samengevat ook wel levenskracht of vitale energie genoemd. Qi stroomt door de meridianen in het lichaam en beheerst de energiehuishouding. Als de Qi balans verstoord is dan kunnen er klachten ontstaan. Deze disbalans dient dus hersteld te worden. Een disbalans kan onder andere ontstaan door: 

 • Emotionele factoren
 • Overwerk
 • Uitputting
 • Ongelukken
 • Verkeerde levensstijl
 • Te weinig bewegen
 • Voeding
 • Constitutie
 • Milieuvervuiling
 • Medicatie
 • Chemische stoffen
 • Klimaat en plaats waar men leeft

Een TCG therapeut (acupuncturist) focust zich op de hele mens en zijn of haar achtergrond, dus niet alleen op de ziekte. Een acupuncturist kijkt daarom naar het geheel aan symptomen en lifestyle. Zo legt de acupuncturist verbanden en stelt een behandelplan op. Onder andere met behulp van naalden kan de energiebalans worden hersteld. Bijvoorbeeld door Qi op sommige punten af te remmen of juist te stimuleren.

Onderdelen van traditionele Chinese Geneeskunde zijn:

Artikelen over Traditionele Chinese Geneeskunde

Qi, energie en meridianen

Wat is Qi? Simpel gezegd is Qi levenkracht of vitale energie. Het begrip is echter lastig exact te vertalen. In het lichaam is Qi datgene wat ons doet leven, onze energie. Alle activiteiten zijn eraan te danken. Bewegen, verteren, voortplanten, denken, ademhalen,...

Hoe werkt acupunctuur?

De werking van acupunctuur ‘Hoe werkt acupunctuur?’ Dit is een logische vraag die ik regelmatig krijg in de praktijk. In z’n algemeenheid draait acupunctuur om het herstellen van de energiebalans, de Qi. Acupunctuur is daardoor enorm breed inzetbaar....
AKI What's App

AKI What's App

Snel contact met Mandy

I will be back soon

AKI What's App
Hallo, dank voor je interesse in acupunctuur! Ik ben op dit moment mogelijk bezig met een behandeling, maar zal je berichtje zsm beantwoorden!
WhatsApp