Home » Blogs » Vruchtbaarheid » Acupunctuur tegen overgangsklachten
acupunctuur overgang den haag

Acupunctuur tegen overgangsklachten

door | 5 dec, 2023 | Vruchtbaarheid

Acupunctuur en de overgang

Dat acupunctuur zeer goed kan werken tegen overgangsklachten is inmiddels steeds meer bekend. Maar hoe zit het eigenlijk met acupunctuur en de overgang? Wat doet acupunctuur precies en tegen welke overgangsklachten kan acupunctuur goed werken?

De overgang en een nieuwe balans met acupunctuur

De overgang is een natuurlijke fase in het leven van elke vrouw. Het is de fase waarin een vrouw van de vruchtbare naar de niet vruchtbare periode overgaat. Het is dan ook de fase waarin de vrouw voor het laatst menstrueert. De laatste menstruatie wordt de menopauze genoemd. In Nederland is de gemiddelde leeftijd van de menopauze 51 jaar.

De overgang of menopauze is een natuurlijk proces in de cyclus waarin de hormoonhuishouding verandert. Het lichaam gaat op zoek naar een nieuwe balans. Helaas gaat de overgang bij veel vrouwen gepaard met allerlei lichamelijke en ook emotionele uitdagingen en klachten. Ongeveer acht op de tien vrouwen ervaart op een bepaald moment klachten tijdens de overgang, variërend van opvliegers en slaapstoornissen tot vermoeidheid.

Welke klachten ervaar jij tijdens de overgang?

Heb jij last van opvliegers en breekt het zweet je regelmatig uit? Voel je je het ene moment prima en is er niets aan de hand terwijl je je het volgende moment overal aan kan ergeren? Ben je soms down en slaap je ook niet meer echt goed? Heb je last van gewichtstoename en kun je ineens bijna niks meer eten zonder aan te komen? Ben je regelmatig moe?
Als je tussen de 45 en 55 jaar oud bent, dan zou je wel eens last kunnen hebben van overgangsklachten. Meestal begint de overgang ergens in die periode namelijk.

overgang klachten acupunctuur

Acupunctuur tegen overgangsklachten

Niet getreurd als je dit soort klachten tijdens de overgang ervaart, want acupunctuur kan bijzonder veel voor vrouwen in de overgang betekenen. Voor die vrouwen bij wie dit soort klachten het dagelijks leven belemmert, kan acupunctuur een effectieve en natuurlijke oplossing bieden tegen overgangsklachten.

Acupunctuur en hormonale veranderingen

Tijdens de overgangsjaren ondergaat het vrouwelijk lichaam aanzienlijke hormonale veranderingen, wat kan resulteren in allerlei symptomen. De klachten die daarbij horen gaan veel verder dan de bekende overgangsklachten zoals opvliegers en zweten tijdens het slapen.

Nog meer overgangsklachten

De lijst met klachten die tijdens de overgang kunnen optreden is veel langer. Symptomen die in de jaren rondom de menopauze in de overgang kunnen voorkomen:

 • Opvliegers
 • Nachtzweten
 • Veranderende menstruatie (meer of minder bloedverlies, periode ertussen verandert)
 • Vermoeidheid
 • Slapeloosheid en slaapstoornissen
 • Last van spieren
 • Gewrichtsklachten
 • Stemmingswisselingen (prikkelbaar, angst, depressie of andere psychische klachten)
 • Libidoverlies
 • Hartkloppingen
 • Tragere stofwisseling
 • Gewichtstoename
 • Concentratieproblemen en geheugenverlies
 • Droge huid, ogen, vagina
 • Seksuele veranderingen
 • Blaasontstekingen
 • Incontinentie
 • Hoofdpijn
 • Migraine
 • Buikpijn
 • Obstipatie

overgang klachten acupunctuur menopauze

Hoe werkt acupunctuur bij overgangsklachten?

Naast de hormonale veranderingen tijdens de overgang, speelt in de acupunctuur de Nier energie een belangrijke rol, de Jing. Doordat we ouder worden neemt de Nier energie af. Het is belangrijk dat de Nier Yin en Nier Yang wel in balans blijven. Als er namelijk een disbalans ontstaat, dan kan dit bijvoorbeeld resulteren in opvliegers, oorsuizen of zweetaanvallen. De Nier Yin (rust, koelte) houdt de Nier Yang (actie, warmte) niet meer in bedwang. Ook is er vaak sprake van stagnatie van Qi. Als de Qi stagneert kan dit emotioneel bijvoorbeeld leiden tot prikkelbaarheid, irritatie, boosheid of je down voelen.

Acupunctuur zorgt voor hernieuwde balans

Acupunctuur richt zich op het herstellen van deze balans door het plaatsen van naalden op bepaalde punten in het lichaam. Door specifieke acupunctuurpunten te stimuleren, wordt niet alleen de nierenergie geoptimaliseerd, maar komt dit ook ten goede aan de hormonale balans. De behandeling richt zich naast fysieke symptomen tegelijkertijd ook op de emotionele aspecten van de overgang, waarbij blokkades in het lichaam worden aangepakt.

Waarom kiezen voor acupunctuur bij overgangsklachten?

Acupunctuur is een natuurlijke manier zonder bijwerkingen om overgangsklachten te behandelen. De resultaten van acupunctuur zijn zeer positief. Niet alleen tegen lichamelijke klachten maar ook voor geestelijke balans en ontspanning. Die positieve ervaringen merk in mijn praktijk, maar blijkt ook uit diverse onderzoeken.
Naast acupunctuur kunnen Chinese kruiden zeer effectief zijn bij overgangsklachten en kan dit de effecten van acupunctuur versterken.

overgangsklachten menopauze acupunctuur balans

 

Ervaringen met AKI acupunctuur bij overgangsklachten

Mieke (54 jaar), Den Haag
“Ik had behoorlijk veel last van overgangsklachten en dan met name gedurende de nacht. Continu wakker worden, veel nachtzweten. Ik kon mijn nachtgoed soms uitwringen.
Dit had uiteraard ook invloed overdag. Ik was moe en regelmatig behoorlijk prikkelbaar.
Dankzij acupunctuur bij AKI Acupuncture & Balance slaap ik weer als een roos. Ik heb nog wel eens een opvlieger, maar dat is tien procent van wat het was. Ik heb het gevoel dat ik mezelf weer ben.”

Kirsten (49 jaar), Den Haag
“Gek werd ik van de opvliegers. Vooral op mijn werk in vergaderingen met veel mensen om me heen. Ik schaamde me kapot. Ook had ik regelmatig last van hartkloppingen en een opgejaagd gevoel. Ik heb nu totaal geen last meer van opvliegers en voel me weer rustig en ontspannen. Mijn slaap is ook sterk verbeterd sinds ik bij AKI ben geweest. Erg tevreden.”

Wendy (51 jaar), Den Haag
“Er was een periode in mij leven met veel stress waarin ik vaak hoofdpijn had. Dat was echter al jaren verdwenen, tot ik in de overgang raakte! Ik had bijna dagelijks hoofdpijn, zeker als de spanning op mijn werk of thuis opliep. Daardoor sliep ik ook slecht en had last van stress. Dit is na een aantal acupunctuurbehandelingen verdwenen. Ook heb ik op advies van Mandy wat lifestyle aanpassingen gedaan. Alles bij elkaar heeft dit voor mij erg goed gewerkt. Super blij!”

Aantal behandelingen bij overgangsklachten

Omdat overgangsklachten sterk variëren van vrouw tot vrouw, is er geen one-size-fits-all behandeling. Het aantal benodigde behandelingen hangt af van individuele factoren. Verbetering kan echter al na een paar behandelingen optreden. Tijdens elke behandeling evalueren we de voortgang en afhankelijk hiervan wordt de behandeling steeds gefinetuned.

overgangsklachten acupunctuur ervaring

Onderzoek bevestigt effectiviteit van acupunctuur bij opvliegers

Acupunctuur staat bekend om de goede werking tegen overgangsklachten. Ook deze  studie toont aan dat vrouwen in de overgang na acupunctuur aanzienlijk minder last hebben van opvliegers en zweetaanvallen.  Acupuncturisten zijn dan ook blij en trots om vrouwen in de overgang te kunnen helpen. Acupunctuur heeft een gunstig effect op hormoonschommelingen en de symptomen verlichten en kunnen soms zelfs verdwijnen.

Acupunctuur een natuurlijke weg

Acupunctuur biedt een natuurlijke remedie voor overgangsklachten, waarbij zowel lichamelijke – als ook emotionele aspecten in evenwicht worden gebracht.
Ontdek de natuurlijke weg naar je weer goed voelen tijdens de overgang. Kies voor acupunctuur om te zorgen dat je snel weer beter in je vel zit.

Over Mandy Hopman

Mijn missie is om mensen te helpen zo snel en zo goed mogelijk van hun klachten af te komen zodat ze weer kunnen genieten van het leven. Met mijn blogs hoop ik daar alvast een kleine bijdrage aan te leveren.

Gerelateerde artikelen

Acupunctuur en zwangerschap

Acupunctuur en zwangerschap

Acupunctuur kan jou helpen tijdens de zwangerschap, maar ook ervoor en na de zwangerschap. Of het nou gaat om misselijkheid, obstipatie, oedeem, pijn, vermoeidheid of je labiel voelen. Acupunctuur bij AKI Acupuncture & Balance zorgt voor een betere balans.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AKI What's App

AKI What's App

Snel contact met Mandy

I will be back soon

AKI What's App
Hallo, dank voor je interesse in acupunctuur! Ik ben op dit moment mogelijk bezig met een behandeling, maar zal je berichtje zsm beantwoorden!
WhatsApp
Tweet
Share
Share
Pin