Home » Blogs » Vragen over hoofdpijn » Hoofdpijn en acupunctuur

Hoofdpijn en acupunctuur

door | 19 nov, 2020 | Vragen over hoofdpijn

Hoofdpijn verhelpen door acupunctuur 

Acupunctuur kan helpen hoofdpijn te voorkomen en kan zeer krachtig werken om je van regelmatige hoofdpijn af te helpen. Om je met acupunctuur zo effectief mogelijk te behandelen tegen hoofdpijn, zijn een aantal zaken beangrijk om te weten over de hoofdpijn en ook over je algehele gezondheid. Ik leg in dit artikel uit hoe de traditionele Chinese geneeskunde naar hoofdpijn kijkt.

Oorzaken hoofdpijn

Behoorlijk wat mensen hebben regelmatig last van hoofdpijn. Hoofdpijn kan allerlei oorzaken hebben. Hoofdpijn door slecht slapen, als symptoom bij griep en verkoudheid, hoofdpijn verbonden aan de menstruatiecyclus, clusterhoofdpijn, migraine en spanningshoofdpijn, om maar wat voorbeelden te noemen. Meestal wordt geadviseerd paracetamol te nemen en voor rust en ontspanning te zorgen.
De traditionele Chinese geneeskunde (TCG) maakt ook onderscheid in verschillende soorten hoofdpijn maar dan op een andere manier. Zo zal ik vragen stellen over de locatie, het type pijn en wanneer de hoofdpijn erger wordt of juist verbetert.

Locatie van de hoofdpijn

Allereerst geeft de locatie van de hoofdpijn informatie over welke meridianen er betrokken zijn bij de hoofdpijn. Om de hoofdpijn te verhelpen zullen de betrokken meridianen onder andere worden behandeld waardoor de Qi weer vrij kan stromen en de energiehuishouding in balans komt.

Type hoofdpijn

Ook het type pijn vertelt iets over de oorzaak van de hoofdpijn. Als de hoofdpijn bijvoorbeeld dof of leeg aanvoelt, zegt dit iets over te weinig Qi of bloed. Druk of massage aan het hoofd wordt in zo’n geval als prettig ervaren. Een scherpe stekende hoofdpijn betekent juist een teveel of een stagnatie van Qi of bloed. In dit geval voelt aanraking van het hoofd juist niet fijn.
Sommige mensen hebben last van een soort zwaartegevoel. Dit kan een indicatie zijn voor de aanwezigheid van vocht of slijm. Mensen hebben dan vaak last van bijvoorbeeld een slechte concentratie en een wazig zicht of duizeligheid.

Verbetering en verergering van de hoofdpijn

Factoren die hoofdpijn verbeteren of verergeren kunnen, naast het bovengenoemde, ook een indicatie geven van de conditie die hoofdpijn veroorzaakt.
Zo wijst chronische hoofdpijn die in de ochtend erg is en overdag verbetert bijvoorbeeld op een Qi tekort. Hoofdpijn die erger wordt bij liggen zegt iets over stagnatie van Qi, in dit geval de Lever Qi. Dit zijn slechts twee voorbeelden van een hele reeks aan mogelijkheden. Daarnaast kunnen je menstruatie, activiteit, klimaat en emoties ook van invloed zijn op het ontstaan van hoofdpijn.

Hoofdpijn in het weekend of aan het begin van de vakantie

Die ‘Lever Qi’ energie is trouwens erg belangrijk op het gebied van hoofdpijn. Als de Lever Qi naar het hoofd stijgt noemen we dat ‘stijgende Lever Yang’. Dit is de typische hoofdpijn die ontstaat als je na een gestresste periode op vakantie gaat en hoofdpijn krijgt. Of dat in het weekend plotseling hoofdpijn losbarst, als je eindelijk ontspannen bent. Dit is vaak een gevolg van wat we noemen ‘stijgende Lever Yang’ en dit is zeer goed te behandelen door de stijgende energie weer te laten dalen.

Behandelplan tegen hoofdpijn

Al deze antwoorden bij elkaar opgeteld vertellen mij iets over waar de hoofdpijn is gelokaliseerd, wanneer de hoofdpijn optreedt, of het ergens door vermindert of verergert. Daarnaast stel ik vragen over andere klachten, dus andere symptomen die verband kunnen hebben met de hoofdpijn, en neem ik een pols- en tongdiagnose af zodat ik een effectief behandelplan op kan stellen tegen hoofdpijn.

Visie vanuit de Chinese geneeskunde

In de Chinese geneeskunde hebben we het dan over een reeks patronen die samen hoofdpijn veroorzaken. In de Chinese geneeskunde behandel je daarom niet per se alleen de hoofdpijn, maar kijk je naar het geheel aan patronen waardoor de hoofdpijn als uiting wordt veroorzaakt.

Resultaten behandeling acupunctuur

Inmiddels heb ik veel patiënten succesvol behandeld tegen zowel migraine, spanningshoofdpijn als hoofdpijn gerelateerd aan de menstruatie. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat acupunctuur bewezen effectief kan werken tegen hoofdpijn, ook ter preventie. Met behulp van acupunctuur breng je je energiehuishouding in balans, waardoor onder andere je bloedcirculatie verbetert en je klachten snel afnemen.

Heb je regelmatig last van hoofdpijn, maak dan snel een afspraak!

 

Aangepast op 25 maart 2021

Over Mandy Hopman

Mijn missie is om mensen te helpen zo snel en zo goed mogelijk van hun klachten af te komen zodat ze weer kunnen genieten van het leven. Met mijn blogs hoop ik daar alvast een kleine bijdrage aan te leveren.

Gerelateerde artikelen

Geen resultaten gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AKI What's App

AKI What's App

Snel contact met Mandy

I will be back soon

AKI What's App
Hallo, dank voor je interesse in acupunctuur! Ik ben op dit moment mogelijk bezig met een behandeling, maar zal je berichtje zsm beantwoorden!
WhatsApp
Tweet
Share
Share
Pin