Home » Blogs » Vruchtbaarheid » Acupunctuur en zwangerschap
acupunctuur zwangerschap

Acupunctuur en zwangerschap

door | 5 feb, 2024 | Vruchtbaarheid

Acupunctuur en zwangerschap gaan heel mooi samen. Acupunctuur kan namelijk behoorlijk wat verlichting brengen bij heel veel zwangerschapsklachten.

Acupunctuur bij zwangerschapsklachten

De zwangerschap is een prachtige periode, maar kan helaas ook gepaard gaan met allerlei kwaaltjes en serieuze klachten. Gelukkig is er acupunctuur tegen zwangerschapsklachten!
Acupunctuur is zeer waardevol tijdens de zwangerschap. Het kan zwangerschapsklachten verlichten of helemaal verhelpen. Daarnaast kan het de bevalling ondersteunen.
Acupunctuur biedt bovendien een natuurlijk alternatief als gebruik van medicijnen tijdens de zwangerschap niet wenselijk is.

Bij welke zwangerschapsklachten kan acupunctuur worden ingezet?

Als je net weet dat je zwanger bent, “Gefeliciteerd!” Er breekt een bijzondere periode aan. Maar misschien ervaar je dat nog helemaal niet zo. Het kan zijn dat je misselijk bent, je opgeblazen voelt of dat je erg moe bent.

Er zijn vrouwen die met gemak door deze eerste periode heen komen, maar de meeste vrouwen vinden deze eerste periode een uitdaging. Daarbij is het de periode waarin je het blije nieuws over het algemeen nog niet breed deelt.
Als je angstig of ongerust bent over de komende tijd dan is dat heel normaal. Zeker als je eerder een of meerdere miskramen hebt gehad of er sprake was van vruchtbaarheidsproblemen.

acupunctuur en zwangerschap

Acupunctuur zorgt voor verlichting en is veilig

Het goede nieuws is dat acupunctuur en Chinese kruiden veel klachten kunnen verlichten of zelfs wegnemen.
Acupunctuur en Chinese kruidengeneeskunde worden al duizenden jaren gebruikt en ook uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ze effectief en veilig zijn tijdens de zwangerschap. Wel is uiteraard van belang dat je naar een gekwalificeerde acupuncturist gaat met voldoende kennis van Chinese kruiden en acupunctuurpunten die tijdens de zwangerschap kunnen worden gebruikt.

Acupunctuur tegen misselijkheid en overgeven

Als misselijkheid iets is waar jij last van hebt, dan is acupunctuur zeker het overwegen waard.
Sommige vrouwen hebben zo veel last van misselijkheid en overgeven dat ze amper uit bed kunnen komen en nauwelijks nog wat kunnen eten.

In de Traditionele Chinese Geneeskunde wordt misselijkheid beschouwd als een energetische disbalans waarbij uiteraard de maag een grote rol speelt. De baarmoeder wordt steeds groter en hierdoor kan de maag in de verdrukking komen. Ook kan er op een onderliggend energetisch niveau een disbalans zijn waardoor de spijsvertering verstoord raakt. Acupunctuur zorgt ervoor dat die balans hersteld wordt.

Dat acupunctuur effectief kan zijn tegen zwangerschapsmisselijkheid kun je bijvoorbeeld in dit onderzoek lezen. Zwangere vrouwen (in dit geval tot veertien weken zwanger) die gedurende een periode van vier weken een wekelijkse acupunctuurbehandeling kregen, hadden minder last van ochtendmisselijkheid en overgeven in vergelijking met de vrouwen die geen behandeling kregen.

Hoeveel acupunctuurbehandelingen tegen misselijkheid?

Acupunctuur kan voor sommige vrouwen snel werken tegen misselijkheid en overgeven. Het advies is om gedurende de eerste periode van de zwangerschap een aantal weken 1 tot 2 keer per week met acupunctuur te behandelen. Dit zal uiteraard afhankelijk zijn van de ernst van de misselijkheid, jouw constitutie, medische voorgeschiedenis en hoe snel jouw lichaam reageert op de acupunctuurbehandelingen.
Ook als je al verder bent in je zwangerschap en al langere tijd last hebt van misselijkheid en overgeven dan ben je welkom.

acupunctuur zwangerschapsklachten den haag

Last van pijn tijdens de zwangerschap

Heb jij last van lage rugpijn of bekkenpijn tijdens de zwangerschap? Of voel je op een andere plek vervelende en hinderlijke pijn?
Acupunctuur staat bekend om de zeer goede werking tegen pijn. Het verschil is vaak al na een aantal behandelingen te merken. Zonde om door te blijven lopen als je met acupunctuur kunt zorgen voor verlichting. 

Acupunctuur is effectief tegen vermoeidheid

Voel je je moe en uitgeput tijdens de eerste periode van je zwangerschap? Dat is niet vreemd. Er vormt zich immers een heel nieuw leven in jouw baarmoeder. Daar is veel energie voor nodig.
Maar vermoeidheid betekent ook dat jouw lichaam rust nodig heeft. Acupunctuur kan je helpen om te gaan met deze vermoeidheid en zorgen dat je energieniveau in kleine stappen weer toeneemt. Wil je alvast wat tips tegen vermoeidheid? Kijk dan even in mijn blog over vermoeidheid en wat acupunctuur kan betekenen, plus een aantal tips waarvan je er een aantal zelf op kunt pakken.

Acupunctuur zorgt voor ontspanning en betere slaap

Acupunctuur is een fantastische therapie om de geest te kalmeren en emoties te harmoniseren. Veel vrouwen merken dat ze zich zorgen maken over de veranderingen in hun leven. Of vragen zich af hoe ze zullen omgaan met de zwangerschap, de bevalling of het moederschap. Acupunctuurbehandelingen kunnen heel fijn zijn om daar wat meer rust in te brengen zodat je je meer ontspannen voelt en minder zorgen maakt. Daarnaast staat acupunctuur ook bekend om de goede werking bij het herstellen van de nachtrust. Het kan jouw slaap verbeteren in een tijd waarin hormonale veranderingen de nachtrust kunnen verstoren. Of het nou gaat om problemen met in slaap vallen of goed doorslapen.

 

zwanger klachten acupunctuur aki

Acupunctuur bij herhaalde miskramen

Voor veel vrouwen is het krijgen van een miskraam een grote angst of zorg. Dit is iets wat niemand wil meemaken. Een miskraam kan worden veroorzaakt door chromosomale afwijkingen in het embryo en kunnen daarmee helaas niet worden vermeden. De natuur neemt de controle over en een miskraam is het gevolg.
Er zijn echter nog andere oorzaken van een miskraam die kunnen optreden als gevolg van problemen met de implantatie van het embryo. Namelijk als het lichaam de zwangerschap onvoldoende ondersteunt. Vooral als je meer dan één miskraam hebt gehad dan kan acupunctuur een belangrijke rol voor jou spelen.

“ Prepare the soil before you plant the seed”

Met andere woorden, het is belangrijk dat de aarde goed is voorbereid en vruchtbaar is voordat je het zaadje plant. In vruchtbare aarde van goede kwaliteit kan immers een plantje groeien en kan de plant tot volle wasdom komen met stevige wortels en vol levenskracht. Dat is een belangrijk gegeven in de acupunctuur en gelijk ook een groot verschil tussen de reguliere geneeskunde en de traditionele Chinese geneeskunde.
Waar je in het ziekenhuis vaak hoort dat je na één of meerdere miskramen achter elkaar kunt blijven proberen, nemen we in de acupunctuur de tijd om jouw lichaam terug in balans te brengen. Een miskraam vraagt nou eenmaal energie van jouw lichaam en ook mentaal kost het energie. De balans in jouw lichaam moet worden teruggebracht met herstel van Qi- en bloedhuishouding, voordat het zaadje opnieuw wordt geplant. De behandelingen zullen dus gericht zijn op zwanger worden, maar vooral ook op zwanger blijven.

acupunctuur zwanger miskraam

Acupunctuur ter voorbereiding op de bevalling

Vanaf week 36 kun je acupunctuur ook gebruiken om jou specifiek voor te bereiden op een gemakkelijke bevalling. Acupunctuurbehandelingen helpen lichaam en geest voor te bereiden op de bevalling en de periode ná de bevalling. De kans is daarnaast groter dat je binnen 42 weken zult bevallen.
Acupunctuur vóór de geboorte kan helpen bij het rijpen van de baarmoederhals, de bloedcirculatie verbeteren en de pezen en gewrichtsbanden in het bekken ontspannen. De bevalling kan zo soepeler verlopen en minder pijnlijk zijn.

Acupunctuur werkt daarbij zeer goed tegen stress. Je bent mentaal rustiger en beter voorbereid op de bevalling. Ook is de duur van de bevalling gemiddeld 2 uur korter. Met acupunctuur voorbereiden op de bevalling kan vanaf 36 weken.

Verloskundigenpraktijk Mundo

Bij verloskundigenpraktijk Mundo weten ze daar ook alles van. Lees hier over hun ervaring met acupunctuur voor en tijdens de bevalling.
Mundo is een fijne samenwerkingspartner van AKI Acupuncture & Balance en is gevestigd in hetzelfde gebouw aan de Scheveningsweg 72 in Den Haag. Zij kunnen jou helpen bij de begeleiding tijdens de zwangerschap, tijdens de bevalling en ook in het kraambed. Alles om te zorgen voor een veilige en ontspannen zwangerschap, bevalling en kraamtijd.

En ook als je zelf al een verloskundige of gynaecoloog hebt is het handig om te vertellen dat je onder behandeling bent met acupunctuur.

 

acupunctuur zwangerschap bevalling

Stuitligging

Ligt jouw baby in een stuitligging? Dan kan acupunctuur in veel gevallen helpen met het om laten draaien van de baby. Hierbij zal ik gebruik maken van acupunctuur en moxa, een verwarmende stick, die op een speciaal punt op het lichaam wordt toegepast. Deze stick krijg je ook mee naar huis om dagelijks zelf te gebruiken.
Uit dit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat de kans op draaien met behulp van acupunctuur en moxa aanzienlijk stijgt.
Deze behandelingen zijn, in overleg met je verloskundige of gynaecoloog, mogelijk van ongeveer week 34 tot week 38 en zolang er volgens hem of haar ruimte is om te draaien.

De bevalling opwekken

Kom je nu wel erg in de buurt van de uitgerekende datum en is er nog geen beweging? Dan is het met acupunctuur mogelijk om te helpen om de bevalling op gang te brengen. Dit is zowel voor moeder als kind pijnloos. Acupunctuur helpt om het lichaam en de Qi die zorgt voor weeën in beweging te zetten. Hierdoor kan ook de ontsluiting makkelijker verlopen en zal de bevalling over het algemeen minder pijnlijk zijn.

Acupunctuur na de bevalling

Ben je bevallen en wil je weer terug in balans komen? Of het nou gaat om lichamelijke klachten zoals pijn na de bevalling, obstipatie, onrustig slapen of problemen met plassen. Acupunctuur kan jou helpen je weer goed te voelen. En ook mentaal als je je gespannen of somber voelt na de bevalling, kan acupunctuur eraan bijdragen dat jij weer lekker in je vel komt te zitten.

zwangerschap acupunctuur den haag aki

Klachten in verband met zwangerschap/vruchtbaarheid waar acupunctuur bij kan helpen

 • Bevalling op gang brengen
 • Maag- en darmklachten
 • Hoofdpijn
 • Rugpijn
 • Vermoeidheid
 • Aambeien
 • Slaapproblemen
 • Misselijkheid
 • Oedeem
 • Pijn
 • Zwangerschapsjeuk
 • Constipatie
 • Onrustige benen (restless legs)
 • Harde buik
 • Hoge bloeddruk
 • Paniekaanvallen
 • Angst, depressie, spanning
 • Dreigende miskraam of miskraamverleden
 • Herstel na miskraam en bevalling
 • Stuitligging
 • Verbeteren vruchtbaarheid en ondersteuning bij IUI/ICSI/IVF
 • De bevalling soepeler laten verlopen
 • Na de bevalling bijdragen aan goed herstel

 

Staan jouw klachten er niet bij? Overleg gerust even met Mandy van AKI Acupuncture & Balance in Den Haag.

 

Over Mandy Hopman

Mijn missie is om mensen te helpen zo snel en zo goed mogelijk van hun klachten af te komen zodat ze weer kunnen genieten van het leven. Met mijn blogs hoop ik daar alvast een kleine bijdrage aan te leveren.

Gerelateerde artikelen

Acupunctuur tegen overgangsklachten

Acupunctuur tegen overgangsklachten

Steeds meer vrouwen ontdekken acupunctuur tegen overgangsklachten. Het is een natuurlijke manier van behandelen die heel effectief kan zijn tegen onder andere opvliegers, slecht slapen, zweetaanvallen, moodswings en nog veel meer,

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AKI What's App

AKI What's App

Snel contact met Mandy

I will be back soon

AKI What's App
Hallo, dank voor je interesse in acupunctuur! Ik ben op dit moment mogelijk bezig met een behandeling, maar zal je berichtje zsm beantwoorden!
WhatsApp
Tweet
Share
Share
Pin