Home » Blogs » Beter slapen » Lekker slapen door de balans van Yin en Yang

Lekker slapen door de balans van Yin en Yang

door | 19 nov, 2020 | Beter slapen

Wat te doen tegen slapeloosheid?

Slecht slapen kan behoorlijke invloed hebben op je leven. In dit artikel geef ik tips vanuit de traditionele Chinese geneeskunde.

Want hoe vervelend is het als je elke avond weer moet afwachten of het je lukt om in slaap te vallen en je uren ligt te draaien? Of dat je de uren ziet wegtikken op je klok omdat je ’s nachts wakker wordt en het niet meer lukt om verder te slapen?
Slaap is een complex geheel van allerlei processen en stoffen die slaap opwekken. Het is erg vervelend als dit geheel verstoord is en je overdag te lijden hebt onder slapeloosheid.
Als dit langer duurt kan het van grote invloed zijn op hoe je je voelt en presteert. Dit gaat ten koste van je vitaliteit. Ongeveer een op de vier Nederlanders heeft regelmatig of langdurig last van slapeloosheid.
Acupunctuur kan zeker werken tegen slapeloosheid of insomnia en zorgen dat je je weer vitaal voelt.

Yin en Yang in balans

In de Chinese geneeskunde wordt een goede nachtrust gezien als een balans tussen Yin en Yang. Niet alleen een goede nachtrust, maar alles in het leven berust op dit evenwicht of het ontbreken ervan. Een verstoring van het evenwicht van yin en yang, of een disbalans, kan ervoor zorgen dat we ziek worden, of in dit geval, niet kunnen slapen.

Als yin en yang in evenwicht zijn, dan vallen we makkelijk in slaap en slapen we door tot de volgende ochtend.

Wat is Yin en wat is Yang?

Yin staat voor het donker, voor rust, stilte, koelte etc. Yang staat voor licht, actie, beweging, warmte etc. Overdag zijn we actief, dan zijn we yang. ’s Nachts komen we tot rust en zijn we yin. Dit is continu een wisselwerking en zien we terug in allerlei verschijnselen. In eb en vloed, dag en nacht, de wisseling van de seizoenen, geboorte en dood, jong en oud, noem maar op. Het leven bestaat niet zonder ritme en yin is net zo hard nodig als yang. Het is dus belangrijk dat yin en yang in balans zijn.

Als we kijken naar de slaap kunnen we dat vertalen naar: Als het yin te zwak is ’s nachts, dan blijft het yang actief. Er is nog teveel yang en dan er ontstaat slapeloosheid. We blijven actief. Te weinig yin kan er ook voor zorgen dat we ‘ s nachts last hebben van yang verschijnselen ’s zoals opvliegers of hitte tijdens de slaap.

Tips tegen slapeloosheid. Yin in de nacht

Waar we dus sowieso voor moeten zorgen is dat er ’s avonds zoveel mogelijk yin is, zoveel mogelijk rust.
Hoe doe je dat, je yin vergroten voor het slapengaan? (en dus je yang verkleinen)

  • Ademhalingsoefeningen. Een simpele oefening is 4 tellen inademen door de neus en weer 4 tellen uitademen door de neus. Je kunt dit ook uitbreiden naar 6 tellen in, 8 tellen uit.
  • Rustige activiteiten voor het slapen gaan zoals schrijven, tekenen, lezen, een stukje rustig wandelen.
  • Geen smartphone, computer, iPad etc. Inmiddels is uit meerdere onderzoeken gebleken dat beeldschermen een negatieve invloed hebben op een goede nachtrust. Het maakt onrustig en zorgt ervoor dat we actief blijven, dat we yang blijven. Probeer dit echt te vermijden.
  • Alcohol niet voor het slapen. Alcohol maakt je slaap onrustiger en ook minder diep. Dit heeft te maken met de invloed van alcohol op onze Lever energie. Lever energie is heel erg belangrijk voor een goede nachtrust. Als die Lever energie verstoort is zorgt dit voor onrust, heftige dromen, wakker worden en niet verder kunnen slapen.
  • Breng ritme aan in je slaappatroon. Dus probeer elke dag om dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan. Ook al heb je weinig geslapen, probeer dit toch zoveel mogelijk aan te houden. Met uitslapen in het weekend zorg je er niet voor dat je je slaaptekort inhaalt. Het maakt eerder een beetje moe en ook duf. Je lichaam heeft behoefte aan een ritme.
  • Stimuleren van het punt Yintang, gelegen tussen de wenkbrauwen in. Dit punt maakt rustig en werkt ontspannend. Maak 1 tot 5 minuten rustig cirkelvormige bewegingen met twee vingers. Begin met de klok mee (waarbij je zelf de klok bent) en draai de richting om als het zo voelt.

Aangepast op 25 maart 2021

Over Mandy Hopman

Mijn missie is om mensen te helpen zo snel en zo goed mogelijk van hun klachten af te komen zodat ze weer kunnen genieten van het leven. Met mijn blogs hoop ik daar alvast een kleine bijdrage aan te leveren.

Gerelateerde artikelen

Geen resultaten gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AKI What's App

AKI What's App

Snel contact met Mandy

I will be back soon

AKI What's App
Hallo, dank voor je interesse in acupunctuur! Ik ben op dit moment mogelijk bezig met een behandeling, maar zal je berichtje zsm beantwoorden!
WhatsApp
Tweet
Share
Share
Pin