Home » Blogs » Vruchtbaarheid » Acupunctuur en vruchtbaarheid, IVF, ICSI en IUI
acupunctuur vruchtbaarheid ivf iui icsi

Acupunctuur en vruchtbaarheid, IVF, ICSI en IUI

door | 11 nov, 2021 | Vruchtbaarheid

Acupunctuur heeft gunstig effect op vruchtbaarheid

Acupunctuur heeft een gunstig effect op de vruchtbaarheid en is zeer waardevol om in te zetten naast een IVF, ICSI of IUI traject. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat de kans op een zwangerschap met ondersteuning van acupunctuur aanzienlijk toeneemt.

Zwanger worden lijkt iets vanzelfsprekends maar dat is het niet voor veel mensen. Alleenstaanden met een kinderwens, partners van hetzelfde geslacht, maar ook bij ongeveer 1 op de 6 man-vrouw koppels gaat het niet vanzelf.
Als een zwangerschap om welke reden dan ook (ongewild) lange tijd uitblijft, ondergaan veel mensen een behandeling met IVF, IUI of ICSI. Dit traject kan behoorlijk intensief zijn en spannend zijn, zowel lichamelijk als emotioneel. Om zo’n traject minder intensief te maken is acupunctuur een geschikte methode. Daarnaast kan acupunctuur de kans op een natuurlijke zwangerschap vergroten.

Hoe draagt acupunctuur bij aan vruchtbaarheid?

Acupunctuur draagt bij aan een zo optimaal mogelijke vruchtbaarheid door het creëren van een goede energiebalans. Dit heeft een positief effect op meerdere lichamelijke processen. Bijvoorbeeld op de kwaliteit van eicellen, maar ook op de hormoonhuishouding en menstruatiecyclus. Acupunctuur zorgt onder andere voor het optimaliseren van de lengte van de menstruatiecyclus. Daarnaast vermindert het klachten zoals een pijnlijke menstruatie, PMS en hevig bloedverlies. Door de Qi balans en bloedcirculatie van de betrokken organen zo optimaal mogelijk te laten zijn, creëer je het meest gunstige klimaat om een zwangerschap mogelijk te maken.

Acupunctuur ook voor mannelijke vruchtbaarheid

Ook mannen kunnen terecht voor een acupunctuurbehandeling om de kans op zwangerschap te vergroten. Acupunctuur zorgt voor een betere kwaliteit van sperma waardoor de kans op zwangerschap toeneemt en de kans op een miskraam kleiner wordt.

IVF en acupunctuur

Bij een IVF-behandeling (in vitro fertilisatie) worden één eicel en meerdere spermacellen bij elkaar gebracht. Dit gebeurt in een laboratorium en dus buiten het lichaam. Als de eicel en spermacel samensmelten ontstaat een embryo. Het embryo wordt in de baarmoeder teruggeplaatst. Als het embryo zich innestelt, bent je zwanger.

Om de kans op succes te vergroten en meerdere eicellen te laten rijpen, ondergaat de vrouw van tevoren een hormoonbehandeling.
De kans op het ontstaan van een zwangerschap is ongeveer 25 procent per IVF behandeling. Als er parallel aan de behandeling acupunctuur wordt ingezet neemt de kans op zwangerschap aanzienlijk toe. Ook bij andere behandelingen zoals ICSI (intra-cytoplasmatische sperma-injectie) en IUI (intra-uteriene inseminatie) kan acupunctuur goed parallel worden ingezet om de kans op een zwangerschap te vergroten.

 

acupunctuur vruchtbaarheid ivf icsi iui

 

De effecten van acupunctuur bij een IVF behandeling op een rijtje

 • Reguleren van de menstruatiecyclus
 • Stimuleren van de bloedcirculatie in eierstokken en baarmoeder
 • Optimaliseren van de doorbloeding en ook het dikker worden van het baarmoederslijmvlies
 • Verbeteren kwaliteit van de eicel
 • Verbeteren kwaliteit van het sperma
 • Verminderen van baarmoedercontracties bij terugplaatsing
 • Verminderen van de bijwerkingen van de medicatie
 • Reguleren van stress
 • Versterken van het immuunsysteem
 • Verminderen van pijn bij puncties
 • Verminderen kans op een miskraam

Daarnaast maakt acupunctuur veel rustiger in deze intensieve periode en neemt het vertrouwen in een goede afloop toe.

 

Onderzoeken naar  werking acupunctuur op onvruchtbaarheid

Meerdere onderzoeken tonen de gunstige werking van acupunctuur aan op de vruchtbaarheid en bij IVF, IUI en ICSI behandelingen.

In dit onderzoek uit 2011 kun je onder andere lezen dat acupunctuur de ovulatie en uitkomst van IVF verbetert. Dit kan verband houden met een verhoogde bloedstroom in de baarmoeder, remming van de motiliteit van de baarmoeder en een vermindering van depressie, angst en stress.
In dit artikel legt men uit dat er data van meer dan 3200 vrouwen 3 jaar lang is geanalyseerd. Eén van de conclusies is dat van de groep die met acupunctuur werd behandeld 66 procent van de vrouwen zwanger werd. Terwijl dit zonder acupunctuur 60 procent was.
Dit onderzoek toont aan dat vrouwen met behulp van acupunctuur voor en tijdens IVF optimistischer en relaxter zijn wat de slagingskans ten goede komt.

 

 

 

 

Over Mandy Hopman

Mijn missie is om mensen te helpen zo snel en zo goed mogelijk van hun klachten af te komen zodat ze weer kunnen genieten van het leven. Met mijn blogs hoop ik daar alvast een kleine bijdrage aan te leveren.

Gerelateerde artikelen

Acupunctuur en zwangerschap

Acupunctuur en zwangerschap

Acupunctuur kan jou helpen tijdens de zwangerschap, maar ook ervoor en na de zwangerschap. Of het nou gaat om misselijkheid, obstipatie, oedeem, pijn, vermoeidheid of je labiel voelen. Acupunctuur bij AKI Acupuncture & Balance zorgt voor een betere balans.

lees verder
Acupunctuur tegen overgangsklachten

Acupunctuur tegen overgangsklachten

Steeds meer vrouwen ontdekken acupunctuur tegen overgangsklachten. Het is een natuurlijke manier van behandelen die heel effectief kan zijn tegen onder andere opvliegers, slecht slapen, zweetaanvallen, moodswings en nog veel meer,

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AKI What's App

AKI What's App

Snel contact met Mandy

I will be back soon

AKI What's App
Hallo, dank voor je interesse in acupunctuur! Ik ben op dit moment mogelijk bezig met een behandeling, maar zal je berichtje zsm beantwoorden!
WhatsApp
Tweet
Share
Share
Pin