Home » Blogs » Gezonde leefstijl » Afvallen met acupunctuur
afvallen acupunctuur den haag

Afvallen met acupunctuur

door | 26 feb, 2022 | Gezonde leefstijl

Gezond en blijvend gewicht verliezen

Afvallen met acupunctuur klinkt te mooi om waar te zijn. Zeker als het voor jou al lange tijd lastig is om überhaupt af te vallen, laat staan om een gezond gewicht vast te houden.
Toch is acupunctuur een zeer goede methode om in te zetten als je te zwaar bent. Ik leg hieronder uit waarom dit zo is. Wat zijn de voordelen van afvallen met ondersteuning van acupunctuur?

Acupunctuur zorgt voor een betere spijsvertering

Een goed werkend spijsverteringsstelsel is essentieel om voeding om te zetten in Qi, in energie.
Tijdens een uitgebreide anamnese is het belangrijk om te onderzoeken waar voor jou het probleem ligt. Hoe komt het dat je te zwaar bent? Hoe kan het dat je niet of nauwelijks afvalt, of niet op gewicht blijft? Functioneren de organen optimaal of is er sprake van een disbalans? Als die disbalans verband houdt met de spijsvertering is het belangrijk om hier op te behandelen. Om af te vallen is het immers nodig dat je lichaam en dus ook je spijsverteringsstelsel optimaal werken.

Het gaat niet alleen om wat je eet, maar vooral ook om wat je kunt verteren. Een minder goed functionerende spijsvertering kan de reden zijn dat je niet afvalt. Ondanks het feit dat je op je voeding let en veel beweegt. Heb je bijvoorbeeld last van obstipatie, brandend maagzuur, een opgezette pijnlijke buik na het eten of last van winderigheid? Ben je vermoeid na een maaltijd? Dat zijn allemaal symptomen die kunnen wijzen op een disbalans van de spijsverteringsorganen.

acupunctuur afvallen mandy hopman aki

Hormoonhuishouding op orde met acupunctuur

Een disbalans in de hormoonhuishouding kan ervoor zorgen dat je niet afvalt en geen gewicht verliest. Als de schildklier, bijnieren, geslachtshormonen of pancreas niet in balans zijn kan dit allerlei gevolgen hebben op diverse gebieden. Het kan er ook voor zorgen dat er gewichtstoename optreedt. Acupunctuur draagt bij aan een evenwichtige hormoonhuishouding zodat het gemakkelijker is om gewicht te verliezen. Uit dit onderzoek bijvoorbeeld blijkt dat acupunctuur kan helpen om het gewicht te reguleren. Zelfs al na een paar weken acupunctuur waren de effecten gunstig op hormonen zoals insuline, leptine, ghreline en cholecystokinine bij zwaarlijvige personen.

Vocht afdrijven

Mensen met overgewicht hebben vaak ook last van oedeem. Vocht wordt vastgehouden waardoor bloed en andere vloeistoffen niet meer op de juiste wijze door het lichaam circuleren. Acupunctuur heeft invloed op het openen van de waterwegen, zoals we dat noemen. Zodat we het lichaam helpen met vocht afvoeren.

Acupunctuur zorgt voor minder stress

Als je te weinig eet ervaart het lichaam dit als een stresssituatie. Alsof er gevaar of hongersnood dreigt. Het lichaam gaat in de hongerstand en produceert stresshormoon. Acupunctuur zorgt voor minder stress. Je voelt je relaxter en meer in balans. Daarnaast is het uiteraard belangrijk om te kijken naar de hoeveelheid en kwaliteit van jouw voeding. Eet je voldoende gevarieerd en wat kunnen we daarin bijschaven vanuit de Chinese voedingsleer? Om zo je metabolisme te optimaliseren en geen honger te hoeven lijden, zodat je daarvan minder stress hebt.

afvallen acupunctuur gewicht verliezen den haag

Afvallen met een Zen mind

Sommige mensen snoepen uit ongenoegen of stress. Of omdat ze vinden dat ze het verdiend hebben om lekker los te gaan met eten. Is dit iets wat herkenbaar is voor jou?
Vanuit de acupunctuur zijn lichaam en geest niet gescheiden, maar deze zijn één. Lichaam en geest beïnvloeden elkaar continu en je kunt het één niet los zien van het ander. Als dit geheel niet optimaal functioneert of bijvoorbeeld emoties zorgen voor een lichamelijke disbalans, kan dit zorgen voor onrust, of de behoefte om te gaan eten. Moeite hebben met gewicht verliezen is dus vanuit de acupunctuur niet alleen een lichamelijk of alleen een geestelijk probleem. Het beïnvloedt elkaar voortdurend. Acupunctuur draagt bij aan een juiste balans van lichaam en geest. De behoefte om teveel te eten verdwijnt.

Acupunctuur en gezonde lifestyle

De acupunctuurnaaldjes zijn geen wondernaalden. Behandelingen hebben het beste effect als we ook goed kijken naar jouw lifestyle en inventariseren of daar verbetering mogelijk is.
Hoe is jouw voedingspatroon? Eet je de hele dag door? Ondersteun je de werking van de maag en milt die zo belangrijk zijn voor de omzetting naar Qi? En dus ook belangrijk zijn om af te vallen. Of eet je bijvoorbeeld veel koude voeding? Hierdoor moet je spijsvertering extra hard werken en dat alleen al kost veel energie. Dit komt het afvallen niet ten goede. Dat zijn allemaal zaken die we in kaart brengen en belangrijk zijn om in het behandelplan op te nemen.
Als je nu alvast wilt weten hoe het zit met voeding vanuit de Chinese voedingsleer dan kun je mijn blog hierover lezen.

afvallen acupunctuur aki den haag

Voldoende beweging is belangrijk

Uiteraard maakt voldoende en gezond bewegen ook onderdeel uit van een gezonde lifestyle. Ook dit onderdeel komt voorbij tijdens de behandeling. Beweeg je voldoende? En met beweging bedoel ik niet jezelf helemaal afmatten en steeds tot het uiterste gaan. Maar beweging en sporten zoals het bij je past. Wat voor jou mogelijk is. Dat kan wandelen zijn, fietsen, hardlopen, yoga, noem maar op. Belangrijk is ook om gedurende de dag voldoende te bewegen. Neem je vaak genoeg even tijd voor een ‘sitting break’? Dus even opstaan van achter je bureau en een rondje lopen of even de trap op en af gaan? Beweging zorgt voor Qi en Qi is essentieel voor het leven, voor energie, voor vitaliteit, maar ook om af te vallen en duurzaam gewicht te verliezen.

Andere oorzaken waardoor het niet lukt om gewicht te verliezen

Er zijn helaas ook andere situaties waardoor het niet lukt om gewicht verliezen. Bijvoorbeeld omdat er constant pijn is. Als je regelmatig of continu pijn voelt tijdens rust of bij beweging dan kan dit ervoor zorgen dat je juist zo min mogelijk wilt bewegen. En dat werkt averechts als je wilt afvallen. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat acupunctuur zeer effectief is om van lichamelijke pijn af te komen of te verminderen, zodat bewegen ook makkelijker gaat.

Hongergevoel wegnemen

Ook met ooracupunctuur zijn er een aantal mooie mogelijkheden om het afvallen te ondersteunen. Zo maak ik onder andere gebruik van het zogenaamde hongerpunt op het oor. Dit punt helpt het hongergevoel verminderen en helpt om tussendoortjes te laten staan. Ook het zogenaamde cravingpunt speelt hier een rol in. Uiteraard geldt ook voor deze punten dat het een combinatie is van bewustwording van eten, voldoende beweging, goede motivatie etc.

afvallen acupunctuur gewicht aki scheveningen

Heb geduld

Geduld en doorzettingsvermogen zijn belangrijk. Met ondersteuning van acupunctuur gewicht verliezen kost tijd, maar is een gezonde manier om blijvend af te vallen. Zo lang het binnen de gezonde marges valt uiteraard.

Dus afvallen met acupunctuur?

Afvallen met acupunctuur, is dat mogelijk? Zoals hierboven beschreven kan  acupunctuur zorgen voor minder stress, een betere hormonale balans, het hongergevoel verminderen, de balans van organen reguleren enzovoort. Allemaal voordelen en goede redenen om acupunctuur in te zetten tijdens de strijd tegen overgewicht. Maar acupunctuur zorgt pas echt voor een goed resultaat als dit wordt gecombineerd met gezonde voeding en voldoende beweging. Dan is het effect groter dan dat je zou afvallen zonder acupunctuur, zo blijkt uit verschillende onderzoeken.

Het mooie is dat lifestyle onderdeel uitmaakt van de behandelingen bij AKI in Den Haag. We nemen samen door waar verbetering mogelijk is. Een totaalpakket dus zodat jij weer lekker in je vel zit. Energiek en blij met je jezelf én je gewicht.

 

Over Mandy Hopman

Mijn missie is om mensen te helpen zo snel en zo goed mogelijk van hun klachten af te komen zodat ze weer kunnen genieten van het leven. Met mijn blogs hoop ik daar alvast een kleine bijdrage aan te leveren.

Gerelateerde artikelen

Zelf stress verlichten met acupressuur

Zelf stress verlichten met acupressuur

Stress is een veelvoorkomend probleem in onze moderne samenleving. Gelukkig kan acupunctuur helpen stress te verminderen en te beheersen. Maar je kunt zelf ook iets doen tegen stress als de spanning teveel wordt.
De 5 beste acupunctuurpunten om zelf stress te verlichten met acupressuur.

lees verder
Tips voor gezonde voeding

Tips voor gezonde voeding

Tips voor gezonde voeding en een gezond leven. En zoveel keuzes… Die keuzes zijn tegenwoordig niet meer zo gemakkelijk als vroeger. Moet ik intermittend fasten? Eten volgens het Paleo dieet? Ketogeen, macro-biotisch of toch maar eten volgens het Blue zone dieet? Wat is het beste dieet? Waar voel ik me het beste bij en wat is het allergezondst?
Tips voor gezonde voeding uit de Chinese voedingsleer.

lees verder

2 Reacties

 1. Jan Pronk

  Heel fijn dit artikel over acupunctuur en afvallen! Mij is het gelukt om met behulp van acupunctuur aardig wat kilo’s kwijt te raken.
  En jouw adviezen over gezonde lifestyle en de Chinese voedingsleer hebben hier ook zeker een grote rol in gespeeld. Ik heb het ook ervaren als een mooie stok achter de deur om gemotiveerd te blijven en door te zetten.
  En niet de hele dag door kleine beetjes eten was voor mij ook een eye opener. Dankjewel voor de behandelingen!

  Reageer
  • Mandy Hopman

   Hoi Jan, heel graag gedaan. Ik ben blij voor je dat het je is gelukt om met ondersteuning van acupunctuur en de lifestyle adviezen behoorlijk af te vallen. Je bent weer op gezond gewicht, top!

   Reageer

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AKI What's App

AKI What's App

Snel contact met Mandy

I will be back soon

AKI What's App
Hallo, dank voor je interesse in acupunctuur! Ik ben op dit moment mogelijk bezig met een behandeling, maar zal je berichtje zsm beantwoorden!
WhatsApp
Tweet
Share
Share
Pin