Heb jij last van darmklachten en ben je benieuwd wat acupunctuur kan betekenen? Het prikkelbare darmsyndroom komt vaak voor en acupunctuur kan jou helpen bij een spastische darm.
Wat is het prikkelbare darm syndroom?
Heb jij regelmatig last van een opgeblazen gevoel, alsof er een blok in je buik zit en je buik hard aanvoelt? Of heb je regelmatig buikkrampen en last van winderigheid of problemen met de ontlasting?
Een verzamelnaam voor verschillende soorten darmklachten is het ‘prikkelbare darm syndroom’, afgekort PDS. Het is een veelvoorkomende chronische darmaandoening. Ongeveer tien procent van de Nederlanders heeft last van een prikkelbare darm. De klachten kunnen variëren van buikpijn en buikkrampen tot aan winderigheid, diarree of juist verstopping.
Bij het prikkelbare darmsyndroom, of ‘irritable bowel syndrome’ (IBS), is de darm te actief of vertoont juist te weinig beweging. Bij te weinig beweging heb je last van obstipatie.
Wat betekenen darmklachten voor jou? Voor de een is het last hebben van diaree of juist niet dagelijks naar het toilet kunnen. Voor de ander gaat het om harde, droge ontlasting en is naar de wc gaan een opgave. Vaak voelen mensen zich vol, zelfs na een stoelgang, of ervaren ze pijn.
Hoe werken de darmen eigenlijk?
Om te begrijpen wat er mis kan gaan, is het goed om eerst te weten hoe een gezonde darm werkt. Je darmen bewegen voedsel door het lichaam via een ritmische, golfachtige beweging, ook wel peristaltiek genoemd. Daarnaast bevatten de darmen ook enzymen en gezonde bacteriën die helpen om je voedsel af te breken en voedingsstoffen op te nemen.
Wat veroorzaakt constipatie?
Constipatie ontstaat wanneer er iets misgaat in dit complexe proces. Misschien beweegt je voedsel te traag door de darmen, waardoor er teveel vocht wordt onttrokken. Of misschien is er een onbalans in de manier waarop je voedsel wordt afgebroken en opgenomen. Dit kan gebeuren door allerlei redenen, zoals een gebrek aan vezels, te weinig beweging, of bijvoorbeeld veranderingen in je dagelijkse routine, zoals reizen of stress.
Soms kan constipatie ook het gevolg zijn van medicijnen of onderliggende gezondheidsproblemen. Maar maak je geen zorgen, ook uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat acupunctuur zeer effectief kan zijn bij prikkelbare darmsyndroom klachten. De Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) biedt effectieve manieren om je spijsvertering weer op gang te helpen.
Wat kan acupunctuur bij darmklachten betekenen?
De Traditionele Chinese Geneeskunde kijkt naar darmklachten en pijn vanuit een breed perspectief. Dit betekent dat we niet alleen op je darmklachten inzoomen, maar ook vragen naar eventuele andere klachten.
Volgens de TCG zijn darmklachten vaak een teken dat er ergens in je lichaam een disbalans is ontstaan, of dit nu komt door teveel hitte in het lichaam, of juist kou, een vochttekort, of een gebrek aan Qi (levensenergie).
Acupunctuurbehandeling bij darmklachten
Acupunctuur is een zeer krachtig middel om darmklachten te behandelen. Tijdens een acupunctuursessie worden fijne naalden op specifieke punten van je lichaam geplaatst. Deze punten liggen op de meridianen, de energiebanen die door je lichaam lopen. Door deze punten te stimuleren, wordt de Qi weer in balans gebracht en kunnen blokkades in de energiebanen worden opgeheven.
Bij darmklachten richt de acupuncturist zich vaak op punten die de darmfunctie stimuleren, de peristaltiek bevorderen en de vochtbalans in je darmen herstellen. Dit kan variëren en is afhankelijk van jouw specifieke klachtenpatroon. Als er bijvoorbeeld sprake is van teveel hitte in je lichaam, dan zal de de behandeling gericht zijn op het afvoeren van die hitte en het bevorderen van de vochtbalans. Als de prikkelbare darm wordt veroorzaakt door een gebrek aan Qi dan zal de behandeling gericht zijn op het versterken van je Qi, zodat je darmen weer genoeg energie hebben om goed te functioneren.
Chinese kruiden en voedingsadvies
Naast acupunctuur worden er vaak Chinese kruiden voorgeschreven die je spijsvertering ondersteunen. Deze kruidenformules zijn zorgvuldig samengesteld en worden afgestemd op jouw specifieke situatie. Ze kunnen helpen om bijvoorbeeld warmte af te voeren, kou te verdrijven, vocht aan te vullen of je Qi te versterken.
Ook wordt er in de Chinese geneeskunde veel belang gehecht aan voeding. Wat je eet, kan een grote invloed hebben op je spijsvertering. Bij AKI bespreken we ook wat voor soort voeding je darmen ondersteunt. Denk hierbij aan warme, gekookte gerechten die makkelijk verteerbaar zijn. Maar ook het vermijden van koude, rauwe voedingsmiddelen kan bijvoorbeeld helpen als je last hebt van een koude disbalans.
Tips voor een goede darmwerking
Gelukkig kun je zelf ook veel doen om je spijsvertering te ondersteunen. Hier zijn een paar eenvoudige tips:
- Blijf goed gehydrateerd: Water helpt je darmen om soepel te blijven. Koffie telt helaas niet mee.
- Eet voldoende vezels: Probeer meer bonen, granen, fruit en groenten aan je dieet toe te voegen. Vezels helpen om alles goed door je darmen te laten bewegen.
- Beweeg regelmatig: Lichaamsbeweging werkt als een massage voor je buik en helpt om je darmen actief te houden.
- Eet op regelmatige tijden: En negeer vooral de drang om naar het toilet te gaan niet. Je lichaam werkt het best met een vast ritme.
- Let op veranderingen in je dieet: Sommige nieuwe vitamines of medicijnen kunnen invloed hebben op je spijsvertering.
- Probeer stress te vermijden en te werken aan innerlijke rust, bijvoorbeeld met yoga of meditatie.
Daarnaast kan acupressuur jou misschien helpen. Stomach 37 is een acupunctuurpunt wat je zelf kunt masseren en is verbonden aan de darmen. Dit punt bevindt zich ongeveer twee handbreedtes onder de buitenkant van je knie.
Hoewel de meeste darmklachten meestal goed te verhelpen zijn, is het belangrijk om een arts te raadplegen als je klachten langer dan een paar weken aanhouden of als ontlasting gepaard gaat met bloed. Ook horen onverklaarbaar gewichtsverlies en koorts niet bij het prikkelbare darm syndroom.
Ervaringen acupunctuur bij darmklachten
Enthousiast geworden over acupunctuur? Dan is Den Haag AKI Acupuncture & Balance het adres voor jouw darmklachten.
Ervaringsdeskundige Linda (54 jaar) uit Leiden vertelt:
“ Eigenlijk werd mijn leven al jaren bepaald door wat ik had gegeten en hoe mijn darmen dan reageerden. Ik had geregeld darmkrampen, een opgeblazen gevoel en kon soms dagen niet normaal naar de wc. Dit belemmerde mij regelmatig. Ik had het idee dat het ook verband hield met mijn cyclus en later met de overgang. Nadat de huisarts het prikkelbare darmsyndroom constateerde, hebben we de mogelijkheden besproken. Ik heb ook medicijnen gebruikt om mijn ontlasting op gang te brengen. Maar ik wilde een lange termijn oplossing.
Via een vriendin kwam ik bij AKI acupunctuur in Den Haag terecht. Ik ging er heen zonder verwachtingen want ik had voor mijn gevoel alles al geprobeerd. Maar wat heeft deze acupuncturist mij enorm geholpen! Ik heb geen last meer van krampen of pijn en ga nu dagelijks naar de wc. Het leek alsof mijn lichaam even een reset met acupunctuur nodig had. Wat een verademing en wat ben ik blij. Het belemmert me niet meer in mijn leven bij mijn dagelijkse bezigheden. Ik had jaren eerder naar AKI acupunctuur moeten gaan!”
0 Reacties