Home » Blogs » Gezonde leefstijl » Zelf stress verlichten met acupressuur
stressverlichting acupunctuur acupressuur aki

Zelf stress verlichten met acupressuur

door | 30 sep, 2023 | Gezonde leefstijl

Veel last van stress de laatste tijd? En wil je tools om stress te verlichten? Lees dan verder over acupressuur. Hierbij gebruik je dezelfde punten als bij acupunctuur, maar acupressuur kun je gewoon zelf doen, bijvoorbeeld als je merkt dat de stress oploopt of je je wat meer ontspannen wilt voelen.

Stress en de impact ervan

Stress is een wijdverbreid probleem in de moderne maatschappij, waar dagelijkse deadlines, verantwoordelijkheden en zorgen ons niet bespaard blijven. Hoewel een gezonde dosis stress ons scherp houdt en prestaties bevordert, kan aanhoudende stress leiden tot lichamelijke en emotionele klachten. Gelukkig biedt acupressuur een natuurlijke oplossing. Je kunt namelijk zelf stress zelf verlichten met acupressuur.

Wat is stress en hoe beïnvloedt het ons?

Stress is een natuurlijke reactie van ons lichaam op uitdagende situaties. Op stressvolle momenten komen hormonen zoals adrenaline en cortisol vrij, waardoor ons lichaam gereed is voor actie. Hoewel dit nuttig kan zijn in noodsituaties, kan chronische stress leiden tot een scala aan gezondheidsproblemen, zoals hoofdpijn, spierspanning, slaapproblemen en een verhoogde hartslag. Emotionele symptomen omvatten angst, prikkelbaarheid, depressie, en concentratieproblemen.

 

Acupunctuur voor stressverlichting

Acupunctuur, geworteld in de traditionele Chinese geneeskunde, is niet alleen bekend om zijn pijnbestrijdende eigenschappen, maar biedt ook aanzienlijke voordelen tegen stressgerelateerde klachten.

Het herstelt de balans in het lichaam, vooral wanneer stress de energiestroom in specifieke meridianen verstoort. Dit leidt tot zowel fysieke als emotionele symptomen. Acupunctuur helpt bij het herstellen van deze balans en stimuleert bijvoorbeeld de natuurlijke pijnstillers van het lichaam, de endorfines, wat leidt tot diepe ontspanning en een verbeterde stemming.

 

stress verminderen acupressuur aki

Zelf stress verminderen met acupressuur

Je kunt zelf stress verlichten door bepaalde acupunctuurpunten te masseren met behulp van acupressuur.
Acupressuur, een eeuwenoude geneeswijze uit de Traditionele Chinese geneeskunde, maakt namelijk gebruik van dezelfde punten als acupunctuur. Met deze vijf acupressuurpunten kun je zelf stress verminderen door de Qi- en bloedcirculatie te verbeteren en spierspanning te verminderen. Het is een veilige en effectieve methode om stress en angst te verminderen, ook in de periode tussen twee acupunctuursessies.

 

 

De 5 beste acupressuurpunten voor stressverlichting

Punt 1: Yintang

Het punt Yintang bevindt zich precies tussen de wenkbrauwen. Het wordt in veel culturen ook wel ‘het derde oog’ genoemd. Dit punt kalmeert de geest, verlicht stress en onrust en bevordert de slaap.

stress verminderen acupressuur yintang aki

 

Punt 2: Pc 6 (Neiguan)

Het punt Pc 6 (Neiguan) bevindt zich op 2 duimbreedtes  vanaf de polsplooi, in het midden van de pols. Dit is een mooi punt om meer ruimte in de borst te creëren en de energie hier weer vrij te laten stromen. Het kalmeert daarnaast het hart en de geest wat een positieve invloed heeft op slapen en stress.

stress verminderen pericard acupressuur aki

 

Punt 3: Liv 3 (Taichong)

Liv 3 (Taichong) ligt tussen de grote teen en de teen ernaast, richting de top van de voet. Je kunt dit punt vinden door tussen de twee tenen door met je vinger naar boven te glijden. Net voordat je vinger tegen de botjes aankomt, daar ligt Liv 3.

Dit punt is een mooi punt om vastzittende energie weer te laten stromen, pijn te verlichten en je hoofd leeg te maken.

stress verlichting acupunctuur lever aki

 

Punt 4: LI 4 (Hegu)

LI 4 ligt aan de bovenkant van je hand tussen duim en wijsvinger en kan best gevoelig zijn als je dit masseert. Het is een goed punt om hoofdpijn te verlichten en werkt nog sterker als het samen met Liv 3 gebruikt wordt. Ook dit punt zet vastzittende energie weer in beweging en verlicht spanning. Daarnaast reguleert het je defensieve Qi, oftewel je weerstand.

stress verminderen acupressuur dikke darm aki

Punt 5: Shenmen oor

Shenmen ligt in de zogenaamde triangular fossa van het oor, oftewel het driehoekje in het bovenste gedeelte van je oor. Het is een van mijn favoriete punten om meer rust te creëren, zowel geestelijk als lichamelijk. Je kunt dit punt eerst masseren en daarna de rest van je oor. Het heeft een kalmerend en rustgevend effect en kan ook goed worden ingezet bij slapeloosheid.

stress verlichten shenmen aki

 

Hoe gebruik je acupressuur?

Stappen om acupressuur toe te passen

  • Zorg dat je comfortabel zit of ligt
  • Sluit je ogen, ontspan, en adem diep in en uit
  • Plaats je duim of vingers op het acupunctuurpunt en masseer zachtjes in een ronde beweging
  • Begin met oppervlakkige massage en bouw dit langzaam op naar diepere druk. Herhaal de beweging en wissel af met op- en neergaande massages

 

stress verminderen ontspanning acupressuur aki

Hoe lang moet je de punten masseren?

Eén tot twee minuten een punt masseren is over het algemeen voldoende. Je kunt dit meerdere keren per dag herhalen, maar masseer een individueel punt niet langer dan 10 minuten.

Wanneer geen acupressuur?

Overleg eerst met mij in geval van zwangerschap, recente botbreuken, osteoporose, hoge bloeddruk, diabetes of kanker voordat je acupressuur toepast.

Bron afbeeldingen: A manual of Acupuncture

 

 

Over Mandy Hopman

Mijn missie is om mensen te helpen zo snel en zo goed mogelijk van hun klachten af te komen zodat ze weer kunnen genieten van het leven. Met mijn blogs hoop ik daar alvast een kleine bijdrage aan te leveren.

Gerelateerde artikelen

Afvallen met acupunctuur

Afvallen met acupunctuur

Afvallen met acupunctuur klinkt te mooi om waar te zijn. Zeker als het voor jou al lange tijd lastig is om überhaupt af te vallen, laat staan om een gezond gewicht vast te houden.
Toch is acupunctuur een zeer goede methode om in te zetten als je te zwaar bent. Wat zijn de voordelen van afvallen met ondersteuning van acupunctuur?

lees verder
Tips voor gezonde voeding

Tips voor gezonde voeding

Tips voor gezonde voeding en een gezond leven. En zoveel keuzes… Die keuzes zijn tegenwoordig niet meer zo gemakkelijk als vroeger. Moet ik intermittend fasten? Eten volgens het Paleo dieet? Ketogeen, macro-biotisch of toch maar eten volgens het Blue zone dieet? Wat is het beste dieet? Waar voel ik me het beste bij en wat is het allergezondst?
Tips voor gezonde voeding uit de Chinese voedingsleer.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AKI What's App

AKI What's App

Snel contact met Mandy

I will be back soon

AKI What's App
Hallo, dank voor je interesse in acupunctuur! Ik ben op dit moment mogelijk bezig met een behandeling, maar zal je berichtje zsm beantwoorden!
WhatsApp
Tweet
Share
Share
Pin